Make your own free website on Tripod.com
COUNT DE NOCTE

SUDUT TEMURAMAH

COUNT DE NOCTE

Kepada peminat muzik metal…ini dia  band  yang ditunggu-tunggu…aku temuramah  band   ini through   the email…so  mari kita  tengok jawapan   temuramah   band  ni…jom!

hello!
It´s Jarmo from Count De Nocte here. Thanks for mailing me that interview here are my answers:

Cybernet : Where did you get the name of your band?
Well at first our band´s name was Endoparasites, but then we found another band with same name so we decided to change our name. We wanted it to be something very original and after few months it deveploped to Count De Nocte. It simply means Count of the night you can assoisiate it to one transylvanian count called Vlad Tepes, better known as Dracula.
Cybernet : Can you tell us the history of your band?
Band was formed in autumn-92 with four members in summer-94 other guitarist joined the band and that gave us much more depth into our sound and we were able to do those two guitar riffs. Line up has been the same since then. We have played about 20 gigs all here in Finland some better some worse.
Cybernet : Who is the current line up?
Current line up is: W.Sauren-guitar, J.Orpana-guitar, S.Pajunen-bass, J.Hohtari-drums, T.Nieminen-vocals.
Cybernet : What are your influences?
Some bands like: Runnnig Wild, Cradle Of Filth, Moonspell, Deicide, Abigor. And also this northern  andscape and athmosphere, dark winter nights,  autumns, but also some feelings:  sadness, misery, hatred fear...
Cybernet : What type of music do you play?
We would call our music northern majestetic black fucking metal, it is some parts very fast, but slow, intensive, melodic and very dark. 
Cybernet : Do you have any demo/e.p ?
We have made three demos only the latest"Nos Omnes Una Manet" is still forsale in Mad Lion Records they have few copies left, but november they will release an MCD called "Sorores Nocte Genitae" it is pure killer and really worth for checking out      

Itulah dia tadi interview dengan band Count De Nocte….so  kepada mereka yang nak  contact band nnni  bolehlah email kepada hohtari@sci.fi……

Interview  by Lankurdt@hotmail.com



LANGSUIR

Ini adalah interview yang telah dibuat dengan band metal Langsuir. Interview ini telah dijawab oleh Batara Guru. Kita ikuti temuramah yang dibuat melalui email ini.

-----------------------Original message--------------------

Cybernet: 1. Apa khabar? Boleh ceritakan sedikit tentang sejarah Langsuir nie? Line-up sekarang?

Langsuir:	Langsuir rehat tahun ni. Tahun depan baru sambung aktiviti. Masing2 sedang sibuk dengan aktiviti yng lebih penting yang perlu diselesaikan. Sejarah..hmmm...bermula sejak May/Jun 1991 sampai sekarang...Line up aku, Azmaniarkht dan Azlanthor.

Cybernet: 2. Apakah perkembangan terbaru dari Langsuir?

Langsuir:	Rehat!

Cybernet: 3. Bagaimana dengan gig? Yang terkini?

Langsuir:	Tiada kerana rehat!

Cybernet: 4. Sudahkah Langsuir membuat demo, EP, LP etc dan bagaimanakah perkembangannya?

Langsuir:	Demo Occultus Mysticism(1993) dan The Eastern Cruelty tape-ep(1996)

Cybernet: 5. Tentang apakah lirik2 yang cuba diketengahkan oleh Langsuir?

Langsuir:	Nothing special. Aku tulis apa yang aku rasa nak tulis. Takde msg tertentu. Lirik masa demo tu boleh dikatakan non-significant. Aku lebih kepada emosi buat masa ini. Jadi, apa2 yang aku fikir telah menyelami sanubari aku, aku tulis (itupun kalau dapat aku salurkan kepada perkataan).


Cybernet: 6. Apakah pendapat Langsuir tentang: 
a. Satanism b. Punk c. Drug abuse

Langsuir:	Satanism - tidak pernah dan tidak akan berkait dengan Langsuir
Punk - maaf, bukan muzik pilihan aku utk didengar.
Drug Abuse - simpati aku kepada mereka yang terlibat... losers!

Cybernet: 7. Scene metal di JB ni boleh dikatakan agak slow, boleh berikan sedikit komen?

Langsuir:	Mungkin disebabkan terlampau banyak mulut dari aktiviti. Lakukan sebaliknya.

Cybernet: 8. Gig metal yang diadakan biasanya semua band metal yang perform, adakah band metal tidak boleh nak unite dengan band2 aliran yang lain?

Langsuir:	Ini disebabkan memang aku tak enjoy muzik lain (punk,HC,indie etc)tu sebab aku tak nak buang masa/duit aku pergi gig atau beli kaset2 yang berkaitan. Aku rasa ramai yang seperti aku. Dan aku rasa ini natural kepada semua. Jadi tiada sebab kenapa ini perlu digembar-gemburkan. Kalau enjoy datang, kalau tak, tak payah datang. Lebih baik dari memaksa. Ini secara muzikal dan dalam perspektive gig sahaja. Aku ada ramai kawan yang non-metal. Aku bergaul dengan sesiapa sahaja yg aku rasa senang jadi tak kisah samada mereka itu metal, HC, Punk, dangdut, belia 4B...tiada masalah!

Cybernet: 9. Apakah sumbangan Langsuir terhadap alam sekitar kita?

Langsuir:	Aku rasa ada pihak yang lebih memberi kesan yang besar terhadap aktiviti2 yang seperti ini. Setakat yang aku lakukan, aku tak merokok dan tak minum. Aku tak buang sampah merata2. Tapi kalau nak berslogan dan menyuruh orang supaya jgn buang sampah merata2 atau jgn korek tanah itu dalam Langsuir, itu bukan sebab Langsuir ditubuhkan. Aku pasti ada pihak yang lebih berkemampuan.

Cybernet: 10. Apakah band kegemaran Langsuir?(international/local)

Langsuir:	Aku minat Iron Maiden, At The Gates, Manowar, King Diamond, 70's Scorpions, As Sahar, Aradia, Hayagriva, Atothorgh, Tandus etc...

Cybernet: 11. Apakah pendapat Langsuir tentang band: 
a. ACAB b. Sil Khanaz c. Butterfingers d. Sepultura

Langsuir:	ACAB - aku rasa band punk malaysia paling menyerlah. Cool guys!
Sil Khannaz - semakin 'letih'
Butterfinger - tau kewujudan sahaja.
Sepultura - aku rasa masanya telah tiba utk tutup buku...mungkin 4-5 tahun yang lalu selepas 'Arise'

Cybernet: 12. Last word....

Langsuir:	Enjoy life! Enjoy the music! Band2 interested nak ditonjolkan dalam internet, hantar promo kepada aku (metal sahaja!). Aku pastikan aku akan review dalam ruangan review. Aku akan hantar salinan review itu in request!

Cybernet: 13. For contact..address/email/homepage

Langsuir: 	      	  Batara Guru
  			Malaysian Metal Madness
 < http://www.geocities.com/SunsetStrip/5323 >
email-batara@pl.jaring.my

Begitulah tadi temuramah yang telah dibuat dengan Batara Guru. Cybernet and crew mengucapkan bebanyak terima kasih kepada mereka dan bersama kita support the underground scene. Long live metal!!!
interview by: Hadi